Öne Çıkan Haberler

Sındırgılı süpürge ustası dede mesleğini 44 yıldır yaşatmaya devam ediyor

Öne Çıkan Haberler

Sındırgılı süpürge ustası dede mesleğini 44 yıldır yaşatmaya devam ediyor

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 44 yıldır el süpürgesi yapan 66 yaşındaki süpürge ustası Ali Uyar, süpürge otunun ekiminden hasadına kadar eşiyle beraber teknolojinin gelişimine rağmen eskiye kıyasla daha çok rağbet gören geleneksel yollarla el süpürgesi yapmaya devam ediyor.

Dedesinden öğrendiği bu mesleği halen devam ettiren Uyar, Emendere kırsal mahallesinde yetiştirdiği süpürge otlarını eşiyle beraber hasat ediyor, kurutuyor ve geleneksel yöntemlerle sıkıştırarak el süpürgesi haline getiriyor.

Yaklaşık 30 dönümlük arazide süpürge otu yetiştiren Uyar yıllık iki bine yakın el süpürgesi yaptığını ifade ediyor. Çok meşakkatli ve zor bir iş olduğunu belirten Uyar “ Bölgede süpürgeyi ilk yapanlardan biri köyde dedem Ali çavuş, bu adam savaşta 7 yıl durmuş. Gelmiş burada tabi kardeşleri o zaman kolerada ölmüş. Başlamış süpürge ekmeye sonra gitmiş Sındırgıya eşekle ve süpürge satmış. Babam bu işi yapmadı bende dedemin adıyım zaten onun adı Ali ya bende başladım süpürge yapmaya seksen yıllarında yani seksen, seksen bir gibi. En çok ben yapıyorum süpürge, bu işten kazanıyoruz da yani. Çok çileli bir iş, pis bir iştir gördüğünüz gibi toz her yer pislik olur ama yine de o temizliyor tabi sonuçta. “ dedi.

Benim esas kazancım takastır

Takas usulü daha çok süpürge sattığını belirten Uyar “Seksenli yıllarda başladık şuanda yıl 2023 hala ekiyoruz. Ben önceden pazarlara çıkıyordum gidip Bigadiç’ de satıyordum. Şimdi herkes bizi tanıyor artık evde satıyorum ben. Toptan alanlar Sındırgıda pazarda satacak olanlarda geliyorlar evden 10 tane 20 tane ya da bakkal telefon ediyor 10 tane 20 tane bana getir diyor öyle satıyoruz. Ama benim esas kazancım takastır. Zeytinliovaya gidiyorum Saruhanlıya. Zeytinle ve özellikle yağ ile 1 litre yağ 1 tane süpürge takas ediyoruz. Şimdi biz bunu hanımla yapıyoruz. Özellikle yazın pek yapmıyoruz biz bunu şimdi sipariş olduğu için yapıyorum ben. Esasen Ekimden sonra kışın benim evimde var Sındırgıda özel süpürge evi. Orada hanımla beraber bu işi yapıyoruz. Ne kadar yapılır bu elin ayağın tutana kadar, yatağa düşene kadar. Hemen hemen her zaman yaparım ben bu işi, yani yaparım ya seviyorum ben bu işi. Şimdi ben çok yapıyorum, o zaman çok yapmam az yaparım artık. Şimdi mesela bu sene 30 dönüm diktik. Tahminen 2000 süpürge olur falan olur. Mesela gün gelir yılda 100 tane yaparız 200 tane yaparız azaltacağız yani işi. Zaten 66 yaşındayım ben Sındırgıda herkeste bilir bizi. Sındırgıda beni gördü mü insanlar süpürge hatırlıyor. Mesela çarşıda bile benden süpürge alıyor adam süpürge yok parasını veriyor adam sen diyor şu bakkala bırak ya da gelip evden alıyor. Ben bu işi seviyorum ” şeklinde konuştu.

Bütün dünyada işler böyle olmalı

Ürettiği ürünleri kendi kullanabileceği kalitede imal eden Uyar “Bütün dünyada bence işler böyle olmalı. Mesela ben bu süpürgeyi kendim kullanabileceğim gibi yapıyorum. Kendim nasıl kullanacağım o kadar sağlamdır ki buraya kadar gider yine bir şey olmaz. Ben bu işi çok seviyorum, mesela gündüz tarlaya gidip çalışsam bile akşama gidiyorum namaza namazdan sonra hemen geleyim de diyorum evim var zaten orada televizyonum var kütüphanem var. İster kitap okuyorum, ister televizyonu açıyorum. Ben orada süpürge yapıyorum. Ben bu işi hakikaten seviyorum zaten bir işi sevmezsen olmaz.” dedi.

Tarih: 18 Ocak 2024

Sosyal Medyada Paylaş:

Diğer Fotoğraflar

BİZE ULAŞIN

ALO 153

SINDIRGI BELEDİYESİ

Sındırgı Belediyesi olarak iletişimde bulunabilir veya Bize Ulaşın butonuna tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.